Apasati pe imagini pentru vizualizare
Hidrocentrala de pe Bega a fost construita dupa planurile arhitectului Szekely Laszlo si terminata in 1910. Cladirea este alcatuita dintr-un corp suprainaltat, asemanator unui turn, un corp pe malul stang al Begai si un corp ce se intinde deasupra apei.
Turnul are un sir de arcade sprijinite pe coloane, iar la baza lui este un balcon. Pe fatada dinspre aval sunt ferestre in forma de arc. Deasupra ecluzelor de supra-plin ale centralei se afla o pasarela din lemn cu decoratii. Corpul ce se intinde deasupra apei mascheaza sala motoarelor unde au fost montate turbine Ganz, de 600 de cai putere.
Energia electrica produsa se folosea la circulatia tramvaielor, iluminatul public si in scopuri industriale. O data cu realizarea constructiei si cu regularizarea albiei s-a rezolvat si prevenirea inundatiilor in cartierul Fabric. Hidrocentrala este si in prezent in stare de functiune.
Hidrocentrala de pe Bega este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Hidrocentrala de pe Bega
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Timisoara
Coordonate GPS: 45.75799,21.26479
Fabrica de Bere din Timisoara este prima fabrica de bere din Romania, fiind infiintata inainte de 1718, in cartierul Fabric.
Daca la inceput fabrica a avut administratori militari, in 1720 ea trece i
Cladirea Colegiului National C. Diaconovici Loga a fost initial sediul Gimnaziului Superior de Stat intemeiat in 1897. Edificiul a fost construit dupa planurile arhitectului Ignac Alpar in perioada 19
Muzeul Satului Banatean este singurul muzeu cu profil etnografic din Romania care cuprinde centrul civic al satului, format din Primarie, Biserica, Scoala, Casa Nationala (cu destinatie culturala) si
Palatul Marbl este situat in Piata Victoriei din Timisoara si a fost construit dupa planurile arhitectului Arnold Merbl.
El a fost conducatorul firmei Arnold Merbl Co., cunoscut si in afara orasului
Copacul Breslelor este situat pe strada Proclamatia de la Timisoara, peste drum de magazinul Bega.
Trunchiul de lemn este invelit la exterior cu tabla moale de fier si impodobit cu diverse cuie si
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.